X

Tontin omistusmuoto vaikuttaa asunnon hintaan

Oma tontti, vuokratontti vai valinnainen vuokratontti?

Uuden kodin ostajana sinun kannattaa selvittää, mikä on taloyhtiön tontin omistusmuoto, sillä se vaikuttaa asunnon hintaan ja asumiskustannuksiin. Taloyhtiö voi joko omistaa tontin tai vuokrata sen.  Lujakodin sivuilta löydät aina tiedon tontista taloyhtiön tiedoista, ja lisätietoja voit kysyä kohteen asuntomyyjältä.

Oman tontin hinta sisältyy osakekauppaan ja jatkossa ei tarvitse huolehtia tonttimaksuista tai –vastikkeista. Tontin kiinteistövero sisältyy hoitovastikkeeseen.

Asunto-osakeyhtiöissä tontin omistussuhde on perinteisesti ollut samanlainen kuin omakotitaloissa:
kun kerrostalo on vuokratontilla, tontin voi omistaa esimerkiksi kaupunki, seurakunta tai jokin säätiö.
Tontin vuokrasopimukset ovat yleensä pitkiä, monikymmenvuotisia. Tontin vuokra sisältyy huoneiston hoitovastikkeeseen.

Vuokratontteja on kahdenlaisia: niitä ei voi lunastaa lainkaan tai sitten siihen on annettu mahdollisuus.
Mikäli lunastus on mahdollista, taloyhtiössä voidaan päättää lunastaa tontti itselle. Lunastus koskee silloin koko taloyhtiön tonttia ja osakkaan on maksettava huoneistokohtainen osuutensa tontin lunastushinnasta.
Lunastetun tontin kiinteistövero sisältyy huoneiston hoitovastikkeeseen.

Vuokratonttivalikoimaan on tullut nykyisin uusi vaihtoehto, valinnainen vuokratontti, jossa taloyhtiö tekee vuokrasopimuksen tontin omistavan yksityisen rahaston tai muun yhtiön kanssa. Taloyhtiön osakkeiden ostaja saa itse päättää, maksaako huoneistokohtaisesti tonttiosuudestaan tontin vuokravastiketta vai lunastaako tonttiosuuden ja pienentää vastaavasti vastikettaan.

Lunastusehtoja on erilaisia eri kohteista riippuen. Tonttiosuuden voi lunastaa esimerkiksi kerran vuodessa tai uudiskohteissa yleensä myös kohteen valmistumisen yhteydessä.

Jos lunastusoikeuttaan ei käytä, mahdollisuus siihen siirtyy kaupan mukana seuraaville omistajille.

Valinnainen vuokratontti joustaa elämäntilanteen mukaan

Valinnaiselle vuokratontille rakennetun Lujakoti-asunnon ostajana päätät itse mitä teet tonttiosuuden kanssa. Voit halutessasi maksaa taloyhtiölle huoneistokohtaisen lunastusosuuden tontista heti asunnon valmistumisen yhteydessä tai myöhemmin. Näin vapaudut tontin vuokranmaksuvelvollisuudesta. Jos taas et tahdo sijoittaa pääomaa tonttiin, voit maksaa osuutesi tonttivuokrasta kuukausittaisena tonttivastikkeena.

Kun maksat osuuttasi tonttivuokrasta vastikkeena, pääset pienemmällä pääomalla kiinni asuntoon. Huomaathan, että tonttivuokravastikkeet eivät pienennä tontin huoneistokohtaista lunastusosuutta.

Lujakodilla tonttiosuuden huoneistokohtaiset lunastushinnat on kerrottu asuntoilmoituksissa, ja lisätietoja voit kysyä kohteen asuntomyyjältä.

Mikä tontti kyseessä?

  1. Oma tontti
  • Tontin hinta sisältyy osakekauppaan.
  • Asuntokaupassa maksetaan samalla kerralla myös tontin omistuksesta, mutta jatkossa ei tarvitse huolehtia tonttimaksuista tai -vastikkeista
  1. Vuokratontti
  • Asunto-osakeyhtiö on rakennettu vuokratontille. Vuokratonttien omistajia voivat olla esimerkiksi kaupungit. Vuokra-ajat ovat yleensä pitkiä, esimerkiksi 50 vuotta kestäviä. Asunnon ostajan kannattaa tarkistaa, milloin vuokrasopimus on päättymässä ja millaisin ehdoin vuokran korotukset tehdään.
  • Vuokratonteilla on erilaisia vuokraehtoja
  1. Valinnainen vuokratontti
  • Asunto-osakeyhtiö on rakennettu vuokratontille, jossa osakkeenomistajalla on huoneistokohtaisen tonttiosuuden lunastusoikeus.
  • Lunastusehdot vaihtelevat eri kohteissa. Asunnon ostajan kannattaa selvittää muun muassa, milloin lunastuksen voi tehdä ja miten lunastushinta määräytyy.
  • Asunnon ostajan on syytä tarkistaa myös millaisia ehtoja rakennuttaja on tehnyt tontin vuokraajan kanssa ja kuka on tontin omistaja.
  • Uutta kotia ostavan kannattaa selvittää myös, mistä huoneiston kokonaisvastike koostuu ja mikä siitä on tontin vuokravastikkeen osuus, mikäli ei lunasta tonttiosuutta omaksi.